Bejelentkezés: +36-70-773-52-25

Az előrehelyezett fejtartás és megelőzése

2020.05.02. - Blog

Az ülő életmódnak és a túlzott okostelefon használatnak köszönhetően a 21. század egyik népbetegségévé vált az úgynevezett előrehajlott fej/nyaktartás. Ilyenkor a nyaki gerincszakasz alsó része előre hajlik, a felső szakasz pedig hátra felé.

Ennek a tartásnak köszönhető az ún. banyapúp, amely a nevével ellentétben, nem csak az idős nőknél, hanem egyre gyakrabban a fiatal korosztálynál is előfordul.

Ha a fej egyensúlyban van a nyaki gerincen, a tekintet előre szegeződik. Ilyenkor a vállcsúcs és a külső hallójárat egy vonalba kell, hogy essen, különben patológiás folyamat indul el.

Amikor a nyaki és a hátulsó izmok gyengülnek, a fej „előrehajol” és a nyaki gerincre megnövekedett stressz kerül, ami nyaki fájdalmat okozhat.

Ezeknek az izmoknak a megerősítése, javíthatja a testtartást és közelebb hozhatja a fejet a semleges helyzethez.

A banyapúp megelőzésére és a nyaki fájdalom leküzdésére az egyik leghatékonyabb gyakorlat az „áll megfeszítés”.

Ilyenkor a nyaki gerinc alsó szakaszát hátra húzzuk, közben a fejjel pedig előre biccentünk. Ez a gyakorlat segíti azoknak az izmoknak a megerősítését, amelyek „visszahúzzák” a fejet a vállak irányába és nyújtják a scalenus és a suboccipitalis izmokat. Tehát a meggyengült, megnyúlt izmokat erősítjük, a megrövidülteket pedig nyújtjuk.

A személyi edzések során nagy hangsúlyt fektetek a tartásjavításra, elongációra. Erre egyre inkább szükség van, hiszen a gerinc fiziológiás görbületeinek a megőrzése nem csak esztétikai kérdés, hanem az életmódunk okozta deformációk legtöbb esetben fájdalommal is párosulnak és további megbetegedéseket okozhatnak.

 

(Képek forrása: Balogh Ildikó, Semmelweis Egyetem)

Kapcsolatfelvétel

Személyi edzés, Budapest. Kérdés vagy észrevétel esetén hívjon vagy az online kapcsolatfelvétel űrlapot is használhatja. 

Kérem várjon....
Kérem várjon