A nem emészthető összetett szénhidrátokat közös néven élelmi rostoknak nevezzük.
A növényi eredetűek, mint pl. a cellulóz nagy szerepük van a táplálkozásunkban, egészségünk megőrzésében.
A rostok legfontosabb kedvező hatásai:
- Szerepet játszanak a glükóz felszívódásában.
- A bél felszívó felületét csökkentik, így az energiát adó tápanyagok nem egyszerre, hanem fokozatosan szívódnak fel.
- Lassítják a gyomor ürülését, teltségérzetet okoznak.
-Intenzívebb bélmozgás jön létre, rendszeres széklet képződik, ezáltal a mérgező hatású anyagok felszívódásának lehetősége csökken.
- Védelmet nyújtanak a vastagbél- és végbéldaganatok kialakulása ellen.
- Csökkentik a székrekedés kialakulásának veszélyét.
- A vér koleszterinszintjét csökkentő hatásúak.
- Elősegítik a bélcsatornában a baktériumflóra szaporodását.
A túl sok rostfogyasztásnak veszélye is van. Nem szabad korlátlanul fokozni a rostfelvételt vagy kizárólag rostban gazdag ételt fogyasztani, ugyanis 50 grammnál nagyobb napi adagban már nem javítja tovább a bélrendszer működését, sőt, a napi életet megkeserítő tüneteket,panaszokat okozhat.
Elsősorban fokozott bélgázképződést, és ennek következtében puffadást.
Az ajánlást meghaladó mennyiségben rostot fogyasztók között előfordulhat krónikus hasmenés, hányinger, hányás, maradandó károsodás a bél felszívó felületén.
Gyógytorna, Személyi edzés, Budapest. Kérdés vagy észrevétel esetén hívjon vagy az online kapcsolatfelvétel űrlapot is használhatja.