Napi bevásárlásaink alkalmával egyre több élelmiszer csomagolásán láthatjuk a "laktózmentes" feliratot.
Mit is jelent ez? Szükséges a laktózmentes táplálkozás egészségesen működő táplálkozási szervrendszer esetén?
Az emberi táplálékokban a legnagyobb mennyiségben előforduló emészthető összetett szénhidrátok a keményítő, a szacharóz, a laktóz.
A tejcukor-érzékeny emberek esetében nem termelődik laktózbontó enzim, a laktáz. Ez önmagában nem is lenne baj, mert a tej nem elsődleges szénhidrát-forrás a felnőttek számára, de náluk a tejcukor a vastagbélbe kerülve a baktériumok martalékává válik és a lebontási folyamatok végére tejsav lesz belőle.
A tejsav viszont irritálja a gyengén lúgos közeghez szokott nyálkahártyát, ami hasfájással jár, másrészt arra készteti az utóbelet, hogy jelentősen csökkentse a vízvisszaszívást, ami végül hasmenést okoz.
Tudjuk, hogy az egészségmegőrző táplálkozásban a tej- és tejkészítmények nélkülözhetetlenek, jól működő táplálkozási szervrendszer esetében pedig nem szükséges a laktózmentes étkezés mellett dönteni.
Gyógytorna, Személyi edzés, Budapest. Kérdés vagy észrevétel esetén hívjon vagy az online kapcsolatfelvétel űrlapot is használhatja.