Bejelentkezés: +36-70-773-52-25

Laktóz intolerancia- Mi is az a laktóz- érzékenység?

2016.04.09. - Blog

 

Napi bevásárlásaink alkalmával egyre több élelmiszer csomagolásán láthatjuk a "laktózmentes" feliratot.

Mit is jelent ez? Szükséges a laktózmentes táplálkozás egészségesen működő táplálkozási szervrendszer esetén?

Az emberi táplálékokban a legnagyobb mennyiségben előforduló emészthető összetett szénhidrátok a keményítő, a szacharóz, a laktóz.

A tejcukor-érzékeny emberek esetében nem termelődik laktózbontó enzim, a laktáz. Ez önmagában nem is lenne baj, mert a tej nem elsődleges szénhidrát-forrás a felnőttek számára, de náluk a tejcukor a vastagbélbe kerülve a baktériumok martalékává válik és a lebontási folyamatok végére tejsav lesz belőle.
A tejsav viszont irritálja a gyengén lúgos közeghez szokott nyálkahártyát, ami hasfájással jár, másrészt arra készteti az utóbelet, hogy jelentősen csökkentse a vízvisszaszívást, ami végül hasmenést okoz.

Tudjuk, hogy az egészségmegőrző táplálkozásban a tej- és tejkészítmények nélkülözhetetlenek, jól működő táplálkozási szervrendszer esetében pedig nem szükséges a laktózmentes étkezés mellett dönteni.

Kapcsolatfelvétel

Gyógytorna, Személyi edzés, Budapest. Kérdés vagy észrevétel esetén hívjon vagy az online kapcsolatfelvétel űrlapot is használhatja. 

Kérem várjon....
Kérem várjon